Trailer training 1e versie

Zorgeloos op pad met je paard, prettig voor jezelf en je paard!

‘Een paard wat niet op de trailer wil’.  Een bekend probleem voor veel paarden eigenaren en dus ook voor mij. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit 1,5 uur met een vriendin in de Drunense Duinen heb gestaan, omdat we mijn paard simpelweg met man en macht niet meer op de trailer kregen. Toen was dat een grote bron van frustratie voor mij en hebben we uiteindelijk naar een oplossing gegrepen die wel eens waar voor ons snel het gewenste resultaat opleverde (het paard stond eindelijk op de trailer), maar waarvan ik met de kennis van nu weet  dat het onmogelijk kan hebben bijgedragen aan het welzijn van het paard in kwestie op dat moment.

Het welzijn van paarden, hun gedrag en het succesvol trainen van paarden op een voor hun gezonde (mentaal en fysiek) manier is iets wat mij ontzettend boeit en waarin ik een enorme uitdaging vindt. Jaren lang heb ik prive les dressuur genomen en in de praktijk geleerd hoe in sommige ‘problemen’ op kon lossen en hoe ik mijn paard succesvol kon trainen. Ik mistte alleen steeds een theoretische basis, iemand die me precies kon uitleggen waarom we de dingen doen zoals we ze doen, waarom dat dan zou werken bij een paard en op welke manier het bijdraagt aan hun welzijn. In de praktijk zie ik veel paarden die in de war zijn, maar worden benoemd als ‘stout’ of ‘onwillig’. Maar kan een paard eigenlijk wel stout zijn of kan hij misschien helemaal niet denken zoals wij en heeft een paard helemaal geen voortgezette intenties?

Allemaal vragen waar ik sinds kort een antwoord op heb! Een aantal maanden geleden ben ik gestart met het lezen van artikelen op de www.aebc.com.au. Deze website, opgezet door Andrew McLean, beschrijft welke kennis we inmiddels hebben over het gedrag van paarden doordat er wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Een echte aanrader op te lezen!

Omdat het lezen van de artikelen me veel nieuwe inzichten heeft gebracht en ik mijn kennis graag verder wilde verdiepen heb ik besloten de studie ‘equitation science’ (wetenschap van het gedrag van paarden/van de rijkunst/) te gaan volgen. Deze studie naar het gedrag van paarden sluit goed aan bij mijn eerdere studie naar het gedrag van mensen (psychologie aan de Universiteit Utrecht).

De kennis die ik heb wil ik heel graag delen met iedereen die hiervoor interesse heeft. Ik denk dat we door kennis te krijgen van het gedrag van paarden en onze trainingsmethode hierop aan te passen we veel verwarring en daardoor gedragsproblemen bij paarden kunnen voorkomen. Dit kan voor een groot deel bijdragen aan hun welzijn en daarmee ook aan de veiligheid en het plezier van ons als trainers/ruiters.

Een manier om mijn kennis te delen en een grote bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn van paarden en hun eigenaren is door trailer trainingen te geven.

Waarom:

Ik geloof dat elk paard en elke ruiter het verdient om op een stressvrije manier heerlijk samen op pad te gaan met elkaar, of dit nu is op wedstrijd, lekker naar het bos of bijvoorbeeld naar de dierenarts.

Hoe:

Door een goed (wetenschappelijk) onderbouwde trainingsmethode kan het paard leren om onder alle condities de voorwaartse hulp van degene die hem leidt te volgen. Dit zorgt ervoor dat het paard moeiteloos op de trailer laadt, rustig blijft staan en rustig van de trailer af stapt. De methode vergt geen spierkracht en er komt geen harde hand aan te pas, de meeste paarden reageren rustig en zijn ontspannen tijdens de training. Ik gebruik een zweepje om het paard te motiveren een voorwaartse stap te zetten (door zachtjes, maar snel op zijn voorschouder te tikken). Dit gebeurt omdat het paard moet leren dat de voorwaartse leiddruk op zijn hoofdstel/halster betekent dat hij een stap naar voren moet doen, waardoor hij uiteindelijk door een lichte druk op de teugels/halstertouw de trailer op loopt. Het is vriendelijker om het paard zachtjes te motiveren met de zweep dan heel hard aan zijn hoofd te trekken. Zodra het paard een voorwaartse stap doet stopt zowel het motiveren met de zweep als de druk op het hoofdstel/halster. Dit verband leggen paarden heel snel omdat het heel duidelijk voor ze is wat er van hen verwacht wordt (leiddruk op het halter, betekent een stap naar voren). Het proces vergt wat geduld en een zeer goede timing van de trainer, maar het effect is wonderbaarlijk en in verhouding tot de tijd die normaal gesproken wordt besteed aan het laden van het paard (in enkele gevallen zelfs meer dan een uur) valt het in het niet (de meeste paarden begrijpen na 15 minuten wat de bedoeling is en staan op de trailer, daarna is het perfectioneren). Daarbij is gebleken dat deze manier van training effect behoudt over de lange termijn en het ontspanning bij paarden brent in plaats van stress, wat uiteraard de bedoeling is.

Wat:

In een sessie aan huis leer in je paard moeiteloos op de trailer te laden, hem rustig te laten wachten en ook rustig weer uit te laden. Daarnaast leer ik jou hoe je dit resultaat kunt behouden, dit is een heel belangrijk onderdeel van de training.

Ik hanteer het no-cure-no-pay-principe, dit doe ik omdat ik vertrouwen heb ik deze trainingsmethode. Vooraf spreken we het doel van de training zo concreet mogelijk af, dit helpt ons om samen te bepalen of de doelstelling behaalt is en we van een ‘pay’ situatie spreken. Als het doel bereikt is, wat vaak zal zijn dat het paard zich goed op de trailer laat leiden, er rustig op blijft staan (ook zonder de buis erachter) en er ook rustig af stapt, rekenen we af. De prijs hangt niet af van de tijd die ik nodig heb om je paard correct te trainen. Ook als ik nog een keer terug kom (vaak kom ik 2x in een relatief korte periode), valt dit allemaal onder dezelfde prijs.

En over welke prijs spreken we dan?

Zorgeloos en stressvrij, voor zowel jezelf als je paard, op stap gaan kost €75,- + een reiskostenvergoeding (0,19ct per km).

Ik ben ook beschikbaar voor een clinic trailer laden (+/- 2 uur, theoretisch deel m.b.t. het gedrag van paarden, de trainingsmethode en praktijk), de kosten hiervoor zijn bespreekbaar, wel moet er dan ook altijd een paard beschikbaar zijn op locatie die als voorbeeld getraind kan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *